Srečanje upokojencev OZDU Dolenjske 2017

SREČANJE UPOKOJENCEV IN DRUGIH STAREJŠIH IZ OBČIN GROSUPLJE, IVANČNA GORICA IN DOBREPOLJE 2017

V soboto, 30. septembra 2017, je v Športni dvorani Osnovne šole Stična potekalo Kulturno družabno srečanje upokojencev in drugih starejših iz občin Grosuplje, Ivančna Gorica in Dobrepolje. Skoraj 500 se jih je zbralo. Srečanju pa so prisostvovali tudi številni gostje, med njimi župan občine Grosuplje dr. Peter Verlič, župan občine Ivančna Gorica Dušan Strnad, podžupanja občine Dobrepolje Nevenka Dolgan, predsednik Mestne zveze upokojencev Ljubljana in Osrednjeslovenske pokrajinske zveze društev upokojencev Marjan Sedmak, podpredsednika Mestne zveze društev upokojencev Ljubljana Anka Tominšek in Vlado Puc ter še nekateri drugi gostje.

Prijetno dobrodošlico je vsem zbranim izrekla predsednica Koordinacije društev upokojencev občin Grosuplje, Ivančna Gorica in Dobrepolje Malči Žitnik. Kot je še dodala, se bo Koordinacija društev upokojencev Dolenjska, v skladu z uveljavljenim piramidalnim sistemom organiziranosti upokojenskih društev v Sloveniji, reorganizirala v Območno zvezo društev upokojencev Dolenjska. S tem bodo sedanjo koordinacijsko in povezovalno vlogo še nadgradili.

Dejala je, da se bodo ta dan zagotovo imeli lepo in da glede na namen prireditve težkih tem ne bodo odpirali. Je pa vseeno z vsemi zbranimi delila nekaj svojih misli:

»Danes govorimo o dolgoživi družbi, največjem dosežku človeštva. Podaljšala se je mladost in skladno z njo tudi zrela leta in starost. In če velja, da z leti raste modrost, bi bilo logično, da je modrosti tudi v Sloveniji kot starajoči se družbi vedno več. Vprašala se je, ali se zavedamo, kaj vse nam je s tem dano. Manjka nam morda le nekaj več poštenosti in pravičnosti do slehernega. In če pomislimo na osebni nivo, imamo na primer dovolj hrane, včasih je zaužijemo še preveč, zato morebitno prepuščanje slabemu razpoloženju, mislim, ni rešitev«.

Razmišljala je, da zmagujejo tisti, ki delujejo skupaj, pri tem pa je imela v mislih tudi upokojenska društva iz občin Grosuplje, Ivančna Gorica in Dobrepolje, ki so v dosedanjem delovanju in razvoju pripomogla k socialni aktivaciji velikega dela naših občanov, v smislu slogana, ki ga rad omenja predsednik Mestne zveze upokojencev Ljubljana in Osrednjeslovenske pokrajinske zveze društev upokojencev Marjan Sedmak, »nikomur ni treba samevati, pridruži se nam«.

Še dodatni motiv in dodatna vrednost pa so številni projekti, ki se izvajajo predvsem na prostovoljni ravni, ko si pomagajo in hkrati bogatijo medsebojne odnose, medsebojno komunikacijo, ko se ob navidezno drobnih dejanjih in dejavnostih poleg veliko humanosti ustvarja blagodejen občutek pripadnosti in sprejetosti. Pomen organiziranih družbenih skupin, kot so tudi oni sami, je torej v naši družbi resnično velik.

Zbrane upokojenke in upokojence iz vseh treh občin je nagovoril tudi župan dr. Peter Verlič. »Kako hitro čas teče. Že je eno leto naokrog in spet se vidimo. Prav vesel sem, da vas vidim vse dobre volje, polne energije,« je dejal.

Ob tej priložnosti je našim občankam in občanom, pa tudi našim prijateljem iz sosednjih občin, ki se mogoče skozi našo občino le peljejo, na kratko povedal, kaj vse se v naši občini dogaja. 12. oktobra odpiramo tretji priključek na avtocesto, v Šmarje-Sapu, svoj obisk pa je takrat obljubil tudi premier dr. Miro Cerar. Sicer pa se v naši občini kar precej gradi, predvsem smo veseli, da se gradi veliko pločnikov.

Verjetno je že marsikdo opazil, da že nekaj časa poleg zdravstvenega doma stoji tudi nova lekarna, ki pa svojih vrat žal še ni odprla. Še vedno se namreč čaka na izdano soglasje s strani Ministrstva za zdravje in tudi sam težko verjame, da lekarna, ki je že toliko časa zgrajena, še vedno stoji zaklenjena.

Lepša novica pa je, da se že v kratkem začne graditi nadvoz v Sončne dvore, v naslednjih dveh ali treh letih pa bo tudi grosupeljska železniška postaja popolnoma prenovljena.

Ob koncu je omenil še dva večgeneracijska projekta, oba financirana s strani Evropske unije. Prvi je dobil svoje mesto na Taborski cesti 6 v Grosupljem, drugi pa v Domu starejših občanov Grosuplje. Namen teh projektov je predvsem ta, da se generacije čim bolj povežemo med seboj.

Tudi letošnje srečanje je pospremil bogat glasbeni program. Nastopili so učenci 3. A in 3. B razreda Osnovne šole Stična, mlada pevka Ana Hudorovac iz Osnovne šole Brinje Grosuplje, instrumentalna skupina Gross upi, tenorist Miloš Genorio s harmonikarjem Janezom, predstavili pa so se tudi združeni pevski zbori društev upokojencev, in sicer: Ženski pevski zbor Večerna zarja Društva upokojencev Šmarje-Sap, Ženski pevski zbor Lastovke Društva upokojencev Grosuplje, Mešani pevski zbor Sončni žarek Društva upokojencev Šentvid pri Stični in Mešani pevski zbor Škrjanček Društva upokojencev Dobrepolje.

 

VEČ: http://grosuplje.si/objava/104982

 

Galerija