Valerija Železnikar 2021

Valerija Železnikar

11. november 1925 – januar 2021

Valerija Železnikar se je rodila 11. novembra 1925 v vasi Erzelj na Vipavskem.

Kot mladenka se je vključila v NOB, bila je borka Tomšičeve brigade. Po vojni se je zaposlila v takratni Milici, kjer je opravljala naloge na postajah milice, na Primorskem in na koncu v Ljubljani. Tu se je leta 1972 tudi upokojila.

S športom se je ukvarjala več kot 50 let. Opravila je trenerski in sodniški izpit v kegljanju. Leta 1966 se je, po preselitvi v Ljubljano, takoj vključila v Kegljaški klub Ljubljana, s katerim je dosegla veliko republiških prvih mest. V tem klubu je dosegla rekord kegljišča, ki ga je obdržala celih 20 let (1972-1992), s 513 podrtimi keglji na 100 lučajev. Več rekordov je dosegla tudi na drugih kegljiščih: Ptuj, Ajdovščina, Nova Gorica. Je dobitnica priznanja Srebrna vrtnica mesta Nova Gorica, za rekord 464 podrtih kegljev. Večkrat je sodelovala na Državnih kegljaških prvenstvih Jugoslavije.

Leta 1975 je, na mednarodnem kegljaškem turnirju na Ptuju, kot debitantka nastopila za državno reprezentanco in dosegla 2. mesto, z rekordom kegljišča 421 podrtih kegljev. Dvakrat je sodelovala na Evropskem kegljaškem prvenstvu v Pšerovem na Češkem. Kot tekmovalka je nastopala na območju Jugoslavije, Avstrije, Nemčije in Češke. Aktivno je tekmovala do leta 1995.

Doma je imela 60 pokalov, 160 medalj, več kristalnih vaz ter diplom, plaket in pohval. Leta 1997 je, za svoje prizadevno delo, prejela Zlato plaketo MZU Ljubljana, leta 2013 pa Priznanje za življenjsko delo Športne zveze Ljubljane.

V okviru Društva upokojencev Ljubljana Moste, je več kot 20 let uspešno vodila žensko ekipo v kegljanju, ki je v tem obdobju desetkrat dosegla 1. mesto na Državnih športnih igrah ZDUS.

Vsako leto je organizirala balinarski turnir, na katerem je sodelovalo 12 ekip. Aktivno je delovala v Komisiji za šport, rekreacijo in gibalno kulturo pri Mestni zvezi upokojencev Ljubljana – Osrednjeslovenski PZDU.

Novembra 2015 je v Domu starejših občanov Tabor, Valerija praznovala svojo 90-letnico, v krogu nekdanjih športnih sodelavk in sodelavcev.  

Valerijo Železnikar bomo ohranili v spominu, kot prizadevno organizatorko in tekmovalko v kegljanju in balinanju, na društvenih, pokrajinskih in državnih športnih igrah upokojencev.

 

 

 

Galerija