Martinovo v Slovenskih goricah 2023

Pa se je zgodilo, Martinovo namreč, ki ga Slovenci tako radi častimo. Pa smo odšli na »rajžo«, novim dogodivščinam naproti.

V sredo, 8. novembra 2023, smo se odpravili na pot v Slovenske gorice, z avtobusom, z odhodom izpred doma PGD Lipoglav ob 7,30 uri. Kar 30 se nas je zbralo v želji, da izkoristimo priložnost spoznavanja novih krajev.

Tako nas je na Sladkem Vrhu pričakal lokalni vodič g. Karli in nas vodil do Broda na Muri, »zapluli« smo preko reke Mure, ki je mejna reka med Slovenijo in Avstrijo. Vodič je pojasnil zgodovino kraja katerega »gor drži« tovarna papirne galanterije Paloma. Zapeljali smo se do lokalnega čebelarja, kjer smo izvedeli marsikaj o pridelavi medu in izdelkov iz le-tega in poskusili nekaj njegovih proizvodov. V nadaljevanju je sledil obisk romarske cerkve iz 17. stoletja v Zgornji Velki. V cerkvi Marija Snežna, nas je nagovoril župnik, ki nas je počastil tudi s kozarčkom domačega vina. Pa še zapeli smo.

Od tu smo se odpeljali v vinsko klet KAURAN, kje smo bili podučeni o pridobivanju vina in kletarjenju. G. Marko, naš gostitelj in »predavatelj«, nas je popeljal v svet vina ter povabil na degustacijo njihovih vin ob strokovni razlagi. Po »vinski edukaciji« je sledilo družabno kosilo z Martinovim pridihom. Ob prijetni glasbi in v sproščenem pogovoru smo se malo po 18. uri, polni vtisov in lepega doživetja, odpravili proti domu, kamor smo varno prispeli okoli 20. ure.

Pokazalo se je, da se ljudje radi udeležijo takega srečanja, kjer pridobijo nova spoznanja. Nasploh pa se čuti potreba po srečanjih in medsebojnih pogovorih.

Kontakt: Marko Kauran: 068 931 111 in www.kauran.si  ter  info@kauran.com

Priporočamo!!!

 

Morda pride kateremu društvu tale opis prav. Mi smo se imeli "fajn".

Zdenko A. Gulin, DU Lipoglav

 

Galerija