Pohodniške skupine DU Vrhnika

Predstavitev pohodniških skupin Društva upokojencev Vrhnika

V društvu je raslo zanimanje za pohode, zato smo leta 2004 ustanovili prvo skupino Zimzeleni, ki bo imela dvakrat na mesec pohod. Na prvega se je odpravilo 23 pohodnic in pohodnikov, na naslednjega že 30 … in z vsakim pohodom se je skupina večala do 50. Zato smo morali ustanavljati še nove skupine, ki so tukaj predstavljene.

Prva pohodniška skupina Zimzeleni

Ob 10 letnici pohodov skupine Zimzeleni smo izdali obsežen bilten, kjer smo se predstavili in veliko povedali, zakaj so pohodi sproščujoči. V skupini so se stkala prijateljstva in tovarištvo, tako da komaj čakamo, da pride naš dan in smo spet skupaj. Lani pa smo praznovali že 15 letnico in izdali DROBTINICE 4, kjer smo združili misli naših pohodnikov in obudili spomin na vse prehojene poti.

Letos (2020) smo se že povzpeli iz Postojne na Pečno reber, zaradi slabega vremena prehodili učno pot ob Dragonji, februarja pa obiskali Pot sedmih kalov v okolici kraja Voglje do Repna po italijanski strani. Zapišemo naj še, da imamo 86 letnega najstarejšega, kar 10 med 75 in 80 let in 20 od 70 do 75 let. Naši izšolani planinski vodniki skrbijo, da so poti varne, da je možno skupino razdeliti na »srne in kozle« ter zmernejše pohodnike in za njih prilagoditi vzpone. Ker se zavedamo pomena gibanja na svežem zraku in v prijetni družbi, naredimo veliko tudi za svoje dobro počutje in zdravje.

Še nekaj drobtinic iz brošure Drobtinice:

»Pohodi mi veliko pomenijo iz več razlogov: zaradi prijetnega druženja, spoznavanja novih krajev, ki jih sam ne bi nikoli obiskal in hoja, ki je najbolj naravna in varna rekreacija tudi v pozni starosti.« (K.)

»Sprašujeva se, zakaj vztrajava pri Zimzelenih že celih 15 let. Odgovor je, zato ker si očistiva srce in duha. Srce zato, ker narediva nekaj za svoje zdravje, duha pa zato, ker sva v dobri družbi in v prelepi naravi, ki nas sprošča in tako pozabimo na vse skrbi.«(J.J.K.)

Zapisala: Elica Brelih

Slike prispeval Zimzelen Željko Jadanić

 

Galerija